İçeriğe atla

Pyotr Stolıpin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İlya Repin tarafından yapılan portresi

Pyotr Arkadyeviç Stolıpin (14 Nisan [E.U. 2 Nisan] 1862 – 18 Eylül [E.U. 5 Eylül] 1911), bir Rus politikacı ve devlet adamıydı. 1906'dan 1911'deki suikastına kadar Rusya'nın üçüncü Başbakanı ve Rus İmparatorluğu'nun İçişleri Bakanıydı.

Almanya'nın Dresden kentinde önde gelen bir Rus aristokrat ailesinde dünyaya gelen Stolıpin, 20'li yaşlarının başlarından itibaren hükûmete dahil oldu. Kamu hizmetindeki başarıları, hızlı terfilere yol açtı ve Nisan 1906'da İvan Goremykin'in İçişleri Bakanı olarak atanmasıyla sonuçlandı. Temmuz ayında Stolıpin, Goremykin'in istifasının ardından Başbakan olarak göreve başladı.

Başbakanlığı

[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan olarak Stolıpin, köylülüğe özel arazi mülkiyeti hakkı veren Stolıpin reformu olarak bilinen büyük tarım reformlarını başlattı. Görev süresi aynı zamanda artan devrimci huzursuzlukla damgasını vurdu ve buna, sanık suçluların tutuklanmasına, hızlı yargılanmasına ve infazına izin veren yeni bir sıkıyönetim sistemiyle yanıt verdi. Çok sayıda suikast girişimine maruz kalan Stolıpin, Eylül 1911'de Kiev'de devrimci Dmitri Bogrov tarafından vurularak öldürüldü.

Tarımda reform

[değiştir | kaynağı değiştir]

Stolıpin bir monarşistti ve kırsal Rus ekonomisini modernize ederek tahtını güçlendirmeyi umuyordu. Hedefleri demokrasiden ziyade modernlik ve verimlilikti. Toprak sorununun ancak obşina olarak bilinen köylülerin komünal sistemi kaldırıldığında ve istikrarlı bir toprak sahibi köylü sınıfı - statükoda çıkarı olacak kulaklar - yaratıldığında çözülebileceğini ve devrimin önlenebileceğini savundu. Başarıları ve başarısızlıkları, açıkça tanımlanmış kamu politikaları ve büyük reformlar gerçekleştirme kararlılığı ile İmparatorluk Rusya'sının son büyük devlet adamlarından biri olduğu konusunda hemfikir olan bilim adamları arasında ateşli tartışmalara konu oldu.[1]

  1. ^ Abraham Ascher, P. A. Stolypin: The Search for Stability in Late Imperial Russia (2001).

Konuyla ilgili yayınlar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]